Turun suomenkielinen työväenopisto

Kielet Haku
In English

20565 LÄHTEELLÄ - KUORO

12. ja 26.2. sekä 5.3. klo 19.15-20.45 Solfataan yksiäänisiä kansanlauluja sekä pienimuotoisia kansallisromanttisia luontoaiheisia kuorokappaleita 3-4-äänisesti sekä perehdytään äänenmuodostukseen. Syyskaudella valmistellaan Suomi100-teemavuoteen sopivia kotiseutuhenkisiä iltamia (kuoro)yhteislauluineen. Keväällä etsitään uusia kuoropaseerauskohteita Turun kansallisessa kaupunkipuistossa ja Aurajokilaakson kulttuurihistoriallisilla nähtävyyksillä. Ks. lisätiedot. Lisätietoa kurssista

Lisätietoa kurssista:

Paristakymmenestä laulajasta koostuva Lähteellä -kuoro on jo yhdeksän kautta kokoontunut harjoitellakseen kuorossalaulamista ja tutkiakseen musiikinvirtaan heittäytymisen vaikutuksia. Leppoisaa kuoroharrastusta etsivät ovat helposti löytäneet ohjelmistosta mieleisiä yksiäänisiä säestyksettömiä luontoaiheisia kansanlauluja sekä pienimuotoisia kansallisromanttisia kuorosävellyksiä. Kuorossa ollaan kiinnostuneita siitä, miten musiikilliset kokemukset ovat olemassa, voivatko omat luontokokemukset edesauttaa musiikin virtaukseen antautumista ja mitä merkitystä näillä kokemuksilla on laulajan elämässä.

Lähteellä-kuoro on yhteisesti jaetun moniaistisen kokemisen virittämiseksi tehnyt vierailuja kuuntelua ja hiljentymistä tukeviin akustisiin tiloihin (Ekumeeniset kappelit Hirvensalossa ja Juliakorttelissa), kevätretkiä kauniissa maisemissa (Aurajoen alkulähteellä Oripäässä ja Choreuksen lähteellä Ruissalossa) ja laulupaseerauksia Aurajokirannan ja Turun kansallisen kaupunkipuiston kulttuurihistoriallisilla nähtävyyksillä laulaen yhteislauluina niihin sopivaa ohjelmistoaan. Kartoitetut kaupunkitilat ja luonnonkauniit maisemat eivät avaudu pelkästään historiallisten kerrostumien tiedostamisella vaan siihen liittyy vahvasti oma elämänkokemus. Nämä yhdistyvät kuorolaulussa, jos laulajat antautuvat vuorovaikutukseen niin toistensa kuin laulujen ja ympäristönsä kanssa. Onnistuessaan se edistää asumisviihtyisyyttä ja voimaannuttaa paikkaidentiteettiä, mikä antaa merkittävän lisän kuorolaulamisen ylivoimaisiin hyvinvointia tuottaviin vaikutuksiin. Tälläinen ryhmän kesken syntyvä luova prosessi on keskeisintä myös kuoroilmaisun kehittymisen kannalta.

Harjoitettu työskentely saattaa ensin tuntua hämmentävältä niille, jotka ovat tottuneet suorituskeskeiseen kuorotoimintaan. Kilpailevien asenteiden murtamiseksi ja toiminnan leppoistamiseksi omaa luovuutta tukevalla tavalla on Lähteellä-kuoropedagogiikkaan alusta pitäen liitetty tiedollista aineista, jolla on tätä vastaava kasvatustieteellinen ja taidekasvatuksellinen perusta. Tähän prosessiin tarjotaan mahdollisuus tutustua Taideakatemialle tehdyn tutkimusraportin kautta syvällisemmin (ks. http://www.theseus.fi/handle/10024/29989). Vapaatavoitteisuuteen liittyvää yhteistä tiedonmuodostusta ja em. ideointiin liittyviä materiaaleja jaetaan tähän käyttöön soveltuvalla Ning-oppialustalla. 

 


Opettaja: Risto Ala-Kaila

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 35, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: Opistotalo, Usko Puustinen -sali, Kaskenkatu 5, 20700 Turku

Päivä ja kello: Ma: 19.00-20.30

Syyslukukausi: 25.9.2017 - 4.12.2017 (22 oppituntia)
Kevätlukukausi: 8.1.2018 - 26.3.2018 (22 oppituntia)

Kurssimaksu: 63,00 €

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit