Etelä-Helsingin kansalaisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Etelä-Helsingin kansalaisopisto on kaikille avoin oppilaitos, joka tarjoaa opiskelu- ja harrastuskursseja Etelä-Helsingin sydämessä. Kansalaisopistojen toiminnan perustana on laki vapaasta sivistystyöstä. Toiminta on voittoa tavoittelematonta. 

HUOM. Suurin osa kevään kursseistamme julkaistaan perjantaina 6.11 ja ilmoittautuminen niille alkaa maanantaina 9.11.2020 klo 10.

Joidenkin kurssien (mm. keramiikka, grafiikka, jotkin liikuntakurssit sekä lauluryhmät) ilmoittautuminen alkaa maanantaina 4.1.2021 klo 10. Nämä ovat sellaisia kursseja, joita ei poikkeusoloissakaan siirretä toteutettavaksi etäopetuksessa, vaan jos lähiopetus keskeytyy pandemiatilanteen vuoksi, kurssin jatkaminen siirtyy myöhempään ajankohtaan. 

VARAUTUMINEN POIKKEUSOLOIHIN 

Poikkeusoloissa lähes kaikki kurssimme siirretään/toteutetaan etäopetuksena. Etäopetus sisältää opettajan järjestämät nettitunnit videoyhteyden välityksellä. Nettitunnit muodostavat opetuksen rungon, jonka lisäksi tarjolla voi olla verkkomateriaalia ja ohjausta.  

Jotkut liikuntakurssit on varauduttu toteuttamaan sekä lähiopetuksena että samaan aikaan striimattuina (videoituina). Tieto striimattavista kursseista on merkitty kurssin kohdalle. 

Opisto antaa ohjeet ja tarjoaa opastusta, jotta osallistuminen tunneille onnistuu helposti myös etänä. Etäopetusta varten tarvitset tietokoneen ja nettiyhteyden. Kurssien aikataulut säilyvät ennallaan myös etäopetuksessa.  

Lukukauden alkaessa löydät tietoa omasta kurssistasi kurssien omilta sivuilta, ks. www.etko.fi > Kurssien sivut. Opiskelijat saavat opettajalta/toimistolta salasanan oman kurssinsa sivuille. 

AINOASTAAN LÄHIOPETUKSENA TOTEUTETTAVAT KURSSIT 

Opisto järjestää joitain kursseja, joita ei ole mahdollista toteuttaa täysipainoisesti etäopetuksessa. Nämä kurssit julkaistaan 6.11, mutta ilmoittautuminen niille aukeaa vasta 4.1.2021. 

Mikäli ainoastaan lähiopetuksessa toteutettava kurssi (merkitty erikseen kurssin kohdalle) keskeytyy, kurssin jatkaminen lähiopetuksessa siirtyy myöhempään ajankohtaan. 

Korvaaviin kurssin osallistumiskertoihin osallistumatta jättäminen ei ole peruste kurssimaksun palautukselle. 

 ILMOITTAUTUMINEN KURSSEILLE 

 1. Tutustu kurssitarjontaan valitsemalla vihreässä palkissa näkyvä Kurssit
 2. Voit hakea kurssia nimellä, numerolla tai opettajan nimellä suurennuslasin alta / Hae kursseja -kentästä. 
 3. Tutustu kurssiin tarkemmin painamalla Lisätietoa. Kun ilmoittaudut kurssille, paina Ilmoittaudu. 
 4. Siirry kohtaan Ostoskori, jossa näet valitsemasi kurssin. Voit kerätä useita kursseja ja maksaa ne kaikki samalla kertaa. Täytä osallistujatietosi. 
 5. Valitse Lähetä ilmoittautuminen. Saat onnistuneesta netti-ilmoittautumisesta vahvistuksen sähköpostiosoitteeseen.  
 6. Lisäohjeita ilmoittautumisesta saat valitsemalla Ohjeet
 7. Mikäli netti-ilmoittautuminen ei onnistu, voit ilmoittautua toimiston aukioloaikoina soittamalla (09) 622 9580. Ilmoittautuminen toimistossa on mahdollista 25.5. lähtien etukäteen sopimalla torstai-iltapäivisin:

Käyntiosoite: 

(Entinen Valtion virastotalo) Albertinkatu 25 A, 7 krs. Summeri alaovella (KVS/ETKO). Esteetön kulku B-rapusta (Spaces).  Huom. Postiosoite on Bulevardi 21, 00180 Helsinki 

Ks. ohjeet maksamisesta alla.

RISKIRYHMIEN HUOMIOON OTTAMINEN KORONAVIRUSTILANTEEN JATKUESSA 

Olemme varautuneet tulevaan syksyyn monin eri varotoimin, jotta opiskelu ja harrastaminen sujuisi meillä mahdollisimman turvallisesti. Opiskelupaikkoja on vähennetty, ryhmiä pienennetty, käsidesiä on saatavilla, tunteja on siirretty suurempiin tiloihin, tuuletusta on lisätty ja ohjeistusta annetaan niin turvaväleistä kuin muistakin muistettavista asioista niin opiskelijoille kuin opettajillekin.  Seuraamme opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia ja toimimme niiden mukaisesti. 

LÄHIOPETUSJÄRJESTELYT 

Olemme varotoimenpiteenä vähentäneet kurssien enimmäisosallistujamääriä. Kursseille kannattaa ilmoittautua jonoon, sillä palautamme kurssipaikkoja elokuussa, mikäli tilanne sallii.  

Vapaan sivistystyön oppilaitosten toiminnassa ja opetusjärjestelyissä otetaan huomioon tartuntatilanteen jatkuminen ja siihen liittyvät viranomaisten ohjeet. Lähikontakteja vältetään esimerkiksi erilaisilla tilajärjestelyillä. Opiskelijoita ohjataan hyviin hygieniakäytäntöihin. Eri opiskelijaryhmien välisiä kontakteja vältetään erilaisissa siirtymätilanteissa. Tunneille ei pidä tulla, jos on oireita/sairaana. 

KURSSIMAKSUJEN PALAUTTAMINEN YLIVOIMAISEN ESTEEN TILANTEESSA 

Ylivoimainen este (force majeure) tarkoittaa yllättävää ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa, joka estää osapuolen sopimuksen mukaisen suoritusvelvollisuuden täyttämisen. Ylivoimainen este on aina sen kohdanneelle sellainen tapahtuma, johon ei voi valmistautua.  

Koronatilanne voi aiheuttaa ylivoimaisen esteen toteuttaa kurssi alkuperäisen suunnitelman mukaan. Olemme varautuneet siirtämään opetuksen etäopetukseksi, mikäli lähiopetuksen toteuttamiseen tulee rajoituksia viranomaistaholta. Kun kurssi jatkuu etäopetuksena, ei kurssimaksun palautuksille ole perusteita. 

Järjestettävään etäopetukseen osallistumatta oleminen ei ole peruste kurssimaksun palautukselle.  

MAKSAMINEN 

Ilmoittautuminen on aina sitova. Kurssimaksu tulee suorittaa 14 vuorokauden sisällä ilmoittautumisesta. Maksamatta jäänyt kurssimaksu siirtyy perintään. Tarvittaessa ota yhteyttä toimistoon maksuajasta tai laskun maksamisesta useammassa erässä. 

Maksa kurssimaksu 

 • verkossa ilmoittautumisen yhteydessä – helppoa ja vaivatonta. 
 • pankissa tai verkkopankissa kahden viikon sisällä ilmoittautumisesta. Muista tulostaa ilmoittautumisen yhteydessä saamasi lasku tai kopioi maksutiedot. Maksa kurssi tilille FI8150000120403414 /Kansanvalistusseura sr / Etelä-Helsingin kansalaisopisto. Käytä aina viitenumeroa.
 • toimiston aukioloaikoina yllä olevassa osoitteessa.

Maksuvaihtoehdot 

 • verkkopankki, luottokortti, Edenred, Smartum, ePassi, Eazybreak 
 • paikan päällä: käteinen, pankki-/luottokortti, EazyBreak, Smartum Liikunta ja kulttuuri -maksuvälineet (myös SmartumPay), Edenred, Virikeseteli ja Tyky. Voit myös maksaa ePassilla soittamalla (09) 622 9580.

Kulttuuriedulla voit maksaa kaikkia muita paitsi kielikursseja. Liikuntaedulla voit maksaa liikunnan ja tanssin kursseja. Työnantajan myöntämät edut (kuten Smartum, Edenred jne.) ovat henkilökohtaisia, eikä niillä voi maksaa esim. perheenjäsenten kursseja. 

ALENNUKSET 

Alennukset koskevat ryhmämuotoisia kursseja. Alennuksia ei myönnetä jälkikäteen. Alennuksia ei voi yhdistää. 

Opetushallitus tukee työttömien, eläkeläisten ja maahanmuuttajien osallistumista kansalaisopistojen kursseille myöntämällä opintosetelityyppistä avustusta. Avustuksen määrä vaihtelee vuosittain. Alennettu hinta on merkitty ao. kurssin kohdalle. Toimita alennukseen oikeuttava todistus toimistolle viimeistään kurssin alkaessa. 

Voit myös hakea vähävaraisuuden perusteella alennusta kurssihinnasta. Tee vapaamuotoinen hakemus ja lähetä rehtorille: minna.prunnila@etko.fi.

NÄIN VOIT PERUUTTAA ILMOITTAUTUMISESI 

Maksutta viimeistään 10 vuorokautta ennen kurssin alkamista.  

Voit tehdä peruutuksen ilmoittautumisnumerollasi tai kurssin numerolla osoitteessahttps://www.opistopalvelut.fi/toimela/check_registrations.php?l=fi,jolloin saat peruutuksesta vahvistuksen sähköpostiisi.  

Muu kuin nettiperuutus on tehtävä kirjallisesti, joko sähköpostilla toimisto(a)etko.fi tai kirjeitse. Peruutusta ei voi tehdä puhelimitse. 

Vahvistamme kirjallisen peruutuksen tekstiviestillä tai sähköpostilla. Maksamasi kurssimaksu palautetaan kokonaisuudessaan. Muistathan ilmoittaa tiliyhteystietosi. 

Kurssilta pois jääminen ja/tai kurssimaksun maksamatta jättäminen ei ole peruutus.Peruuttamaton kurssi laskutetaan, vaikka et olisi käynyt kurssilla. 

Jos terveydentilasi estää sinua osallistumasta, voit peruuttaa ilmoittautumisesi ja saada kurssimaksusta osan takaisin. Jäljellä olevien kertojen maksu palautetaan lääkärintodistuksen perusteella vähennettynä 10 euron toimistomaksulla. 

UUTISKIRJETILAUS 

Kun tilaat uutiskirjeen, saat tietoa ilmoittautumisesta silloinkin, kun pidät taukoa opiskelusta ja harrastuksista. Sähköpostilistalta voi erota milloin tahansa.

Kun annat tiedoteluvan, voimme lähettää sinulle tietoa nykyisistä ja uusista kursseista sekä muistuttaa ilmoittautumisajankohdista. Voit aina muuttaa tiedotelupaa ottamalla yhteyttä toimistoomme toimisto@etko.fi

EI HÄTÄÄ, VAIKKA KURSSI OLISI JO TÄYNNÄ 

Myös varasijalle kannattaa ilmoittautua, sillä kurssipaikkoja saattaa vapautua.  

Olemme keväällä 2020 varotoimenpiteenä vähentäneet kurssien enimmäisosallistujamääriä. Kursseille kannattaa ilmoittautua jonoon, sillä palautamme kurssipaikkoja elokuussa, mikäli tilanne sallii. 

Järjestämme myös mahdollisuuksien mukaan rinnakkaiskursseja, jos kysyntä on riittävää. Ilmoitamme vapautuneesta kurssipaikasta sähköpostiviestillä. Jos jäät varasijalle, älä maksa kurssia ennen kuin olet saanut vahvistuksen.

ILMOITTAUDUIN VÄÄRÄLLE KURSSILLE 

Kurssia on mahdollista vaihtaa vielä kurssien alettua.

JOS OPISTO PERUU KURSSIN 

Opistolla on oikeus perua kurssi, mikäli ilmoittautuneita ei ole riittävästi. Maksettu kurssimaksu palautetaan maksajan tilille. 

TUNTIEN PERUMINEN 

Etsimme aina sijaista, jos opettaja esim. sairastuu. Useamman kuin yhden peruutuksen sattuessa samalle lukukaudelle opisto palauttaa kurssimaksun pitämättä jääneen kurssikerran/-kertojen osalta. Yksi ryhmämuotoisen 12 viikon kurssin kurssikerta voidaan peruuttaa korvauksetta, jos emme pysty saamaan sijaista tai järjestämään rästituntia. 

Saat tiedot kurssiasi koskevista mahdollisista muutoksista ja peruutuksista 1. antamaasi puhelinnumeroon tekstiviestillä tai jos puhelinnumeroa ei ole käytössämme 2. antamaasi sähköpostiosoitteeseen. 

VAKUUTUKSET 

Opistolla ei ole tapaturmavakuutusta opiskelijoita varten. Huolehdithan siis, että oma vakuutuksesi on voimassa. 

Ajankohtaista

 • 112516K

  Pianonsoitto B

  Kurssimaksu: 270,00 €
  Opettaja: Marina Kostik
  Paikka: Etelä-Helsingin kansalaisopisto, pianoluokka, Iso Roobertinkatu 20-22, 00120 Helsinki
  Tunteja: 88,00    Kevätlukukausi: 12.1.2021 - 6.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 112585K

  Musiikki soimaan! Korrepetitiotunnit soittajille ja laulajille

  Kurssimaksu: 140,00 €
  Opettaja: Laura Kivikoski
  Paikka: Laivurin studio, Laivurinkatu 35, 00150 Helsinki
  Tunteja: 28,00    Kevätlukukausi: 15.1.2021 - 9.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 7
  kurssilla on tilaa
 • 120505K

  Ranskan alkeet 2 (A1)

  Kurssimaksu, kevätlukukausi: 82,00 €
  Opettaja: Heidi Hiltunen
  Paikka: Helsingin Normaalilyseo, luokka B112, Ratakatu 6, 00120 Helsinki
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 14.1.2021 - 15.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 120525K

  Ranskan jatko: kertauskurssi (A2.2)

  Kurssimaksu, kevätlukukausi: 82,00 €
  Opettaja: Heidi Hiltunen
  Paikka: KVS, Ullis 701A, Albertinkatu 25, 7. krs, 00180 Helsinki
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 13.1.2021 - 7.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 120535K

  Ranskan keskitaso 4 (B1)

  Kurssimaksu, kevätlukukausi: 82,00 €
  Opettaja: Rodolphe Le Clech
  Paikka: Helsingin Normaalilyseo, luokka B112, Ratakatu 6, 00120 Helsinki
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 11.1.2021 - 12.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 120536K Uusi kurssi!

  Ranskan alkeet: Herättele ranskasi! (A0-A1)

  Kurssimaksu, kevätlukukausi: 63,00 €
  Opettaja: Anneli Niemistö
  Paikka: Verkko
  Tunteja: 20,00    Kevätlukukausi: 11.1.2021 - 22.3.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 15
  kurssilla on tilaa
 • 120545K

  Ranskaa edistyneille 1: Cours de français avancé (B2)

  Kurssimaksu, kevätlukukausi: 82,00 €
  Opettaja: Marie Lahouati
  Paikka: Helsingin Normaalilyseo luokka B121, Ratakatu 6, 00120 Helsinki
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 12.1.2021 - 6.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 9.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 120981S

  Viro-luentosarja: Viron politiikka

  Paikka: Bulevardi 21
  Syyslukukausi: 26.11.2020 - 26.11.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 23.9.2020 10.00
  Ilmoittaudu viimeistään: 23.11.2020 0.00
  Paikkoja: 20
  kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varalle
 • 120985K

  Viro-luentosarja: Virolainen media

  Paikka: Bulevardi 21
  Kevätlukukausi: 28.1.2021 - 28.1.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 29.10.2020 10.00
  Paikkoja: 20
  kurssilla on tilaa