null

Salon kansalaisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

010402 Väkivalta ja yhteisöllinen trauma – turvallinen tulevaisuus?

Tämä kurssi on päättynyt

Maksuton yleisöluento. Kurssitapaaminen on lähiopetusta, mahdollisten koronarajoitusten myötä toteutetaan etänä. Järjestäjinä FinFami Salon seudun mielenterveysomaiset ry ja Salon kansalaisopisto Luentokokonaisuus, joka huipentuu paneelikeskusteluun. Teemapäivänä pureudutaan rakenteelliseen väkivaltaan neljän eri luennoitsijan näkökulmasta. Tilaisuus järjestetään Salon kansalaisopistolla, Ylhäistentie 2. Tarjoamme väliajalla kahvia ja suolaista purtavaa. 

Luennoitsijat: 

SATU LIDMAN 

FT Satu Lidman on Vuoden turvateko 2019-palkittu historioitsija ja tietokirjailija sekä rikosoikeuden historian dosentti. Hän on tutkinut mm. sukupuolen, häpeän ja väkivallan kytköksiä menneisyyden ja ajankohtaisuuden polttopisteessä. Sadun motto on: tunne historia, ymmärrä ihmistä, vaikuta nyt! Lisätietoja: https://www.facebook.com/vakivaltakulttuurinperinto ja www.lidman.fi. Puheenvuorossani ”Väkivaltakulttuurin ylisukupolviset rakenteet” tarkastelen lähisuhdeväkivaltaa ylläpitäviä ja piilottavia mekanismeja pitkän historiallisen ja kulttuurisen jatkumon näkökulmasta. Miten olemme yhteiskuntana siirtyneet patriarkaalisen kuritusoikeuden maailmasta ihmisoikeusaikakaudelle – vai olemmeko? Miten voisimme vauhdittaa asenne- ja rakennemuutosta, ennaltaehkäistä väkivaltaa ja lisätä hyvinvointia?
Avainsanat: väkivaltakulttuuri, ylisukupolvisuus, kuritusväkivalta, sukupuoli, lähisuhdeväkivalta. 

KATI SARVELA 

Kati Sarvela, hammaslääkäri, tietokirjailija, terapeutti, traumainformoidun liikkeen aktivisti Trauma ja keho - kohti maadottuneita yksilöitä ja yhteisöjä Trauma ei ole vain yksilöllinen ilmiö, vaan se on myös yhteisöllinen ilmiö. Alustuksessani käyn läpi sitä, mitä traumatisoituneen ihmisen kehossa tapahtuu ja miten nämä keholliset tilat voivat tarttua kokonaiseen yhteisöön. Käyn läpi sitä, kuinka perhe, työyhteisö, organisaatio ja kansakunta voi järjestäytyä trauman ympärille, ja se voi alkaa kärsiä yksilön kanssa rinnasteisista oireista. Vastalääkettä traumalle ja väkivallalle ovat vakaat, maadoittuneet, traumatietoiset ihmiset ja organisaatiot. Ne luovat pohjan ylisukupolvisista taakoista ja henkilökohtaisista traumoista toipumiselle. Traumasta toipuminen on kaikkien asia. 

PERTTI SIMULA 

Pertti Simula, filosofian maisteri, psykoanalyytikko, toiminut Suomessa, Ruotsissa, USA:ssa ja Brasiliassa. Julkaissut kuusi kirjaa eri kielillä, Conscientia instituutin vastaava. Kaikenlaiset valtaa keskittävät organisaatiot taloudellisen, poliittisen, uskonnollisen ja kasvatuksellisen alueella merkitsevät alistamista. Mitä jyrkempi valtahierarkia sitä suurempi alistus, vieraannuttaminen ja kilpailu vallasta. Tästä ovat esimerkkejä patriarkalismi, feodalismi, kirkkojen valta, kolonialismi, sosialismi ja kapitalismi. Alistaminen sairastuttaa yksilön ja kansan, se aiheuttaa kollektiivisen traumatisoitumisen. Vastalääkkeenä on tasa-arvo päätöksenteossa ja solidaarisuus arvopohjana. Sosiopsykologinen terapia tarjoaa tähän työkaluja ja kokemusta mikrotasolla koulukiusaamisesta yhteiskuntarakenteiden muutokseen. 


Ilmoittautuminen 10.8. klo 15 alkaen internetissä tai puhelimitse klo 15-16 numeroon 044 778 4562 ja tämän jälkeen toimiston aukioloaikoina numeroon 02 778 4561 tai 02 778 4570

Peruminen viimeistään 12.11.

 
Opettaja: Opettaja avoin

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 45, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: Kansalaisopiston auditorio D113 (1. krs), Ylhäistentie 2, 24130 Salo

Päivä ja kello: La: 09.30 - 15.00

Syyslukukausi: 20.11.2021 - 20.11.2021 (5.50 oppituntia)

Ilmoittautuminen alkaa: 10.8.2021 15.00

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit