Porin seudun kansalaisopisto / Porin kesäyliopisto / Osaava Satakunta

Kielet Haku
På svenska In English

40524S KIISTANALAISTEN JA HAASTAVIEN AIHEIDEN KÄSITTELY KOULUISSA RAKENTAVAN VUOROVAIKUTUKSEN KEINOIN


KIISTANALAISTEN JA HAASTAVIEN AIHEIDEN KÄSITTELY KOULUISSA RAKENTAVAN VUOROVAIKUTUKSEN KEINOIN


Aika ja paikkaKe 11.9., 18.9. ja 25.9., aina klo 15-17, Pori.
Paikka ilmoitetaan osallistujille myöhemmin.

Kouluttajat: Erityisopettaja Laura Penninkilampi ja aineenopettaja Anu Summanen
Molemmat ovat opetushallituksen hyväksymiä kouluttajia rakentavassa vuorovaikutuksessa.

Kohderyhmä: Koulutus on suunnattu yläkoulujen opettajille, mutta harjoituksia voidaan soveltaa hyvin myös luokanopettajan työhön

Sisältö: 

Kuinka vahvistaa oppilaiden demokraattista osallisuutta?

Entä kuinka ennaltaehkäistä vihapuhetta ja väkivaltaista radikalismia?

Kurssilla lähestytään näitä haastavia asioita toiminnallisten harjoitusten pohjalta. Kaikki harjoitukset on suunniteltu niin, että ne ovat helposti siirrettävissä omaan työhön oppilaiden kanssa. 

Kurssi on suunnattu pääsääntöisesti yläkoulun opettajille, mutta harjoituksia voidaan vaivattomasti soveltaa myös toiselle asteelle tai luokanopettajien työhön.

---

"Se, että opimme kunnioittamaan ihmisiä, joiden arvot poikkeavat omistamme, ja käymään vuoropuhelua heidän kanssaan, on keskeistä demokraattisen prosessin kannalta ja edellytys demokratian suojelemiselle ja lujittamiselle sekä ihmisoikeuskulttuurin vaalimiselle. (Opettajan “Kiistanalaisia aiheita opettamassa” -koulutuspaketista)

Utøya 22.7.2011. Charlie Hebdon toimitus 7.12. 2015, Stade de France ja Bataclan 13.11.2015. Tukholma 7.4.2017, Turku 18.8. 2017, kymmenet muut terrori-iskut ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Mielipideilmaston polarisoituminen, syrjäytyminen, turvattomuuden tunne.  

Koulun voidaan katsoa olevan tärkeimpiä yhteiskunnallisen kasvattamisen ja kansalaisuuten kasvattavia paikkoja, tavoittaahan perusopetus käytännössä lähes kaikki nuoret ja toisen asteen koulutuskin suurimman osan. Kiistanalaisten aiheiden käsittely jää kuitenkin kouluissa helposti syrjään, koska pidämme sitä usein liian haastavana. Toisaalta jos nuoret eivät pääse esittämään heitä askarruttavia kysymyksiä, jos he eivät tiedä, miltä muista tuntuu, tai jos he saavat tietonsa yksinomaan kavereilta tai somesta, he saattavat turhautua tai vähintäänkin hämmentyä yhteisöään ja eurooppalaista nyky-yhteiskuntaa koettelevien ongelmien edessä. Avoin ja rakentava keskustelu ja äänen antaminen jokaiselle vahvistaa osallisuuden tunnetta yhteiskunnassa. Jos taas et koe kuuluvasi ympärilläsi olevaan yhteisöön, sinun on helppo kääntyä sitä vastaan. Pahimmillaan syrjäytyminen voi johtaa jopa väkivaltaiseen radikalisoitumiseen.

Kurssilla harjoittelemme erilaisia tekniikoita ja opetusstrategioita, joilla voi edistää avointa ja kunnioittavaa vuoropuhelua kouluympäristössä ja luoda luokista turvallisia paikkoja oppilaita kiinnostavien aiheiden käsittelyyn ja tutkiskeluun. Kurssin vetäjät ovat osallistuneet Nordplusin Teaching Controversial Issues at School -koulutusseminaareihin Utøyassa, Oslossa ja Vilnassa. 


***

Koulutuksen hinta: Osaava Satakunta -verkostossa mukana olevien kuntien sivistystoimialan henkilöstölle koulutus on maksuton. Muiden kuntien sekä yksityisten palveluntuottajien henkilöstölle koulutus on maksullista. Muille osallistujille koulutuksen hinta on 150 e (sis. kahvitarjoilun). Laskutus tapahtuu koulutuksen jälkeen. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä laskutustiedot.
Osaava Satakuntaan kuuluvat seuraavat kunnat: Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Säkylä ja Ulvila


Koulutus sisältää kahvin.

Lisätietoja: Osaava Satakunta, puh. 044 701 7077, sanna.kulha@pori.fi


***

 

 

Opettaja: Penninkilampi Laura, Summanen Anu

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 25, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: Toimipaikka avoin

Päivä ja kello: Ke: 15.00 - 17.00

Syyslukukausi: 11.9.2019 - 25.9.2019

Ilmoittautuminen alkaa: 12.8.2019 10:00

Ilmoittaudu viimeistään: 2.9.2019 0:00

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit