Närpes vuxeninstitut

Languages Sök
Suomeksi In English

009844 Food Pharmacy

Tämä kurssi on päättynyt

Aldrig förr har medvetenheten, behovet och viljan varit större att äta rätt för både vår egen, omgivningens och jordens hälsas skull. Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy handlar om just detta - hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten - och allt serveras med en rejäl portion humor. Deras populärvetenskapliga bok Food pharmacy om tarmfloror och goda bakterier, släpptes i augusti och har sålts i 40 000 exemplar. Boken blev en succé – första upplagan sålde snabbt slut och säljrekord slogs på bara ett par veckor.

Food pharmacy handlar om tarmfloror, snälla bakterier och antiinflammatorisk mat. När kostnördarna Mia Clase och Lina Nertby Aurell besöker oss i Närpes är det deras första föreläsning i Finland. De pratar om hur man äter sig frisk och hur man kan använda maten som medicin genom antiinflammatorisk kost. All fakta är underbyggt av professor Stig Bengmark som är f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet med över 30 års erfarenhet av forskning om hur maten vi äter påverkar kroppen. Föreläsningen rekommenderas för alla som vill äta sig till ett friskare liv.

Författarna är noga med att poängtera att det inte är frågan om någon diet som man slaviskt behöver följa. Livet för de flesta är långt ifrån så perfekt som man skulle önska. Stressen på arbetet, livet med småbarn och den hektiska takten vi har i livet gör det svårt för oss att hinna planera veckans alla måltider till punkt och pricka. Det blir en hel del undantag, men det är helt okej, så länge vi är medvetna om grunderna för hälsosamma matvanor.

Deras viktigaste råd för att få en bättre tarmflora är att bli en näringsjägare. Ta babysteg mot en bättre tarmflora genom att börja lägga till bra saker snarare än att utesluta allt du gillar. Du kan till exempel berika köttfärssåsen med fiberrika kokta linser, mixa ner råa grönsaker i soppan, prova nya mjölsorter, och både baka och tillaga mat på låg värme för att behålla mer av näringen.

- Tänk: "Vad ska tillföras?" istället för "Vad ska uteslutas?". Äter du det näringstätaste finns inte plats för det onyttiga, säger Mia. Är det något vi har lärt oss så är det att tarmfloran inte mår bra av ångest. Vi föreslår att vi lägger ner allt vad hälsostress och dåligt samvetet heter en gång för alla!

Anmälningstiden börjar: 19.12.2016 0:00:00

Anmälningstiden slutar: 1.2.2017 0:00:00

Lärare: Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Antal platser: Maximalt antal platser 220, Kursen är fullsatt. Du kan anmäl dig till reservplats..

Undervisningsställe: Mittistan, Närpesvägen 16, 64200 Närpes

Dag och klocktid: Onsdag: 18.30-21.00

Termin: 15.2.2017 - 15.2.2017

Kursavgift: 15,00 €

Visa kalender

Export kalender

Visa övriga kurser inom samma ämne