Helsingin aikuisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Ilmoittautumisohjeet

 1. Kurssi-ilmoittautuminen ja maksaminen

 2. Kurssi-ilmoittautumisen peruuttaminen

 3. Avoimen yliopiston opintojen info ja ilmoittautumisen peruuttaminen


Kurssi-info

Yhteystiedot

Tietosuojaseloste


Mitä Helsingin aikuisopistossa voi opiskella?

Helsingin aikuisopisto on kaikille avoin kansalaisopisto, oppimisen ja hyvinvoinnin keskus Etu-Töölössä. Yli 1000 kurssin tarjontaan kuuluu mm. kieliä, liikuntaa ja tanssia, taiteita ja kädentaitoja, elämän- ja ihmissuhdetaitoja, viestintätaitoja sekä avoimen yliopiston ja Finnish Courses -opintoja. Koko lukukauden tai lyhimmillään yhden päivän kursseja järjestetään arkisin ja viikonloppuisin, aamu-, päivä- ja ilta-aikaan.

Liikunta, tanssi ja hyvinvointi

Liikunta ja tanssi ovat iso koulutuskokonaisuus. Kurssit toteutetaan opistolla Runeberginkadulla ja liikuntatiloissa Annankatu 29 B:ssä.

Liikuntakursseja on sekä alkajille että jo lajeja pidempään harrastaneille.

Kauneudenhoitoalueen kursseilla on mahdollisuus perehtyä kasvoja kohottavaan jumppaan ja joogaan, opetella meikkausta tai valmistaa luonnonmukaista kosmetiikkaa.

Hyvinvointi- ja terveysalueella voi opiskella esimerkiksi Alexander-tekniikkaa, parihierontaa, rentoutusta ja meditaatiota.

Kielet

Helsingin aikuisopistossa voit opiskella jopa 18:aa eri kieltä. Valittavanasi on arabia, englanti, espanja, hollanti, italia, japani, kiina, korea, kroatia, latina, persia, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, suomi, venäjä tai viro.

Tarjoamme runsaasti eritasoisia kursseja alkeista edistyneisiin tasoihin. Kurssien sisällöt vaihtelevat mm. yleiskursseista matkailuaiheisiin, keskustelukursseista työelämän tarpeisiin sekä tutkintoihin tähtääviin kursseihin englannissa ja ruotsissa. Joillakin kursseilla voit opiskella myös osittain tai kokonaan etänä verkossa. Koronarajoitusten ollessa voimassa kaikki vieraiden kielten kurssit ovat etäkursseja Zoomin kautta.

Kielten kursseilla painotus on suullisissa kommunikaatiotilanteissa, kieliopillista pohjaa ja kulttuuria unohtamatta. Monipuoliset opiskelumenetelmät, modernin opetusteknologian tuki opetuksen havainnollistajana sekä kannustavat ja motivoivat opettajat innostavat käyttämään kieltä rohkeasti.

Opintoneuvonta tarjoaa sinulle aina apua oikean tason ja kurssityypin löytämiseksi esimerkiksi silloin, kun aiemmista kieliopinnoistasi on aikaa ja valinta on haastavaa. Opinto-ohjelmassamme on käytössä Yleiseurooppalaisen viitekehyksen (EU) mukaiset taitotasomerkinnät. Tarvittaessa myös kurssin vaihtaminen on aina mahdollista.

Suomen kielen kurssit

Suomen kielen kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistossa Runeberginkadulla. Kurssit ovat avoimia kaikille suomen kielen opiskelusta kiinnostuneille. Niitä järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Kurssit kokoontuvat 1–5 kertaa viikossa. Helsingin aikuisopistossa on tarjolla alkeistason, perustason (A1.1-A1.3), keskitason (B1-B2) ja ylimmän tason (C1-C2) suomen kielen kursseja. Alkeistason ABC-kurssit ovat luku- ja kirjoitustaidon kursseja niille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan ja lukemaan latinalaisia kirjaimia. Muiden kurssien tasoluokitukset (A1.1-C2) perustuvat Yleiseurooppalaiseen viitekehykseen (Common European Framework CEF, Kielitaitotasojen yleiskuvaukset). Tarjolla on useita perustason alkeis- ja jatkokursseja, keskitason ja ylimmän tason kursseja sekä erityiskursseja.

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi, mutta joillakin kursseilla voidaan käyttää tarvittaessa apukieliä, tavallisesti englantia tai venäjää. Kursseilla tähdätään käytännön kielitaidon saavuttamiseen. Opetusmateriaalit ja -menetelmät vaihtelevat niin, että kukin voi löytää itselleen sopivaa koulutusta. Opisto järjestää myös suomen kielen yleisiä kielitutkintoja (keskitason) ja monenlaisia YKI-harjoituskursseja suomen kielen yleiseen kielitutkintoon. Intensiiviset kurssit sopivat niille opiskelijoille, jotka TE-toimisto hyväksyy omaehtoisesti kotoutumistuella opiskeleviksi. Opiskelija voi kysyä ennen kurssin alkua omasta työ- ja elinkeinotoimistostaan, voiko hän saada ns. rinnastuksen eli päätöksen opiskella omaehtoisesti kotoutumistuella. Kursseilla on lähiopetusta 15-25 oppituntia ja lisäksi kotitehtäviä on vähintään 5 tuntia viikossa. Opisto järjestää myös maahanmuuttajille TEM:n rahoittamaa kotoutumiskoulutusta, jonne hakeudutaan TE-toimiston kautta. Helsingin aikuisopiston kursseille voi hakeutua joustavasti pitkin vuotta.

Taiteet, musiikki ja ilmaisu

Kuvalliset taiteet ja taidot

Kuvallisten taiteiden ja taitojen kokonaisuuteen kuuluu mm. ikebana, kalligrafia ja kuosisuunnittelu, kuvataidetta lapselle ja aikuiselle, maalaus, piirustus, taideterapian menetelmät, grafiikka, kuvitus ja digitaide, valokuvaus, kudonta, neulonta, ompelu ja puutyöt. Tarjolla on intensiivi- ja lyhytkursseja, päiväkursseja sekä tutustumiskursseja.

Musiikki

Musiikin kokonaisuudessa voi opiskella mm. pianonsoittoa, kitaransoittoa, klassista ja pop-jazz-laulua, laulun taitoa, luovaa laulua, yhteislaulua, kuorolaulun perusteita tai laulaa neljässä eri kuorossa.

Teatteri, ilmaisu ja kirjoittaminen

Kokonaisuudessa on sekä esittävää ilmaisua, erityisesti improvisaatiota, josta on olemassa sekä alkeiskursseja että jo pidempään improvisaatiota harrastaneille soveltuvia kursseja. Kirjoittajakursseja on useita: verkossa tapahtuva kirjoittajakoulutus on ollut erittäin suosittu, myös elokuvakäsikirjoituskurssi ja erilaiset elämäkertakirjoittajakurssit ovat olleet pidettyjä. Kirjoittajakurssit soveltuvat parhaiten vähän jo kirjoittaneille.

Ihminen, yhteiskunta ja luonto

Elämäntaito ja ihmissuhteet

Elämäntaitoaineisiin kuuluu muun muassa NLP-kursseja, itsemyötätuntokursseja ja logoterapiaa. Kaikille soveltuvilla kursseilla on mahdollisuus lisätä omaa itsetuntemustaan, vuorovaikutustaitojaan ja muiden ihmisten ymmärtämistä. Elämäntaitoaineisiin kuuluvat myös erilaiset kulttuurituntemuskurssit ja hyvinvointikurssit. Ideana onkin, että opiskelija löytää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kursseilta.

Luonto, ympäristö ja veneily

Veneilijät voivat opiskella ja suorittaa vanhan laivuritutkinnon korvaavan Navigointi-kurssin ja Cevni-tutkinnon. Lisänä veneilyn perusteita ja VHF-radion käyttöä. Suosittu Tähtäimessä Huippuvuoret -kurssi valmentaa vaeltamiseen arktisilla alueilla. Kursseilta voi myös saada vinkkejä puutarhaan tai kukkienhoitoon.

Historia ja kulttuuri

Eri kulttuurien tuntemusta lisäävät kurssit ovat olleet suosittuja. Kursseilla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi japanilaiseen teekulttuuriin syntyperäisen teeseremoniaohjaajan kanssa tai Italian viinialueisiin pienten maistiaisten kera. Myös sukututkimusta on tarjolla.

Digi- ja työelämätaidot

Tietotekniikka

Opistossa järjestetään laaja-alaista tietotekniikan perus- ja jatkokoulutusta. Kurssitarjontaan kuuluu Adobe-ohjelmistopaketin sovellukset PhotoShop, InDesign, Dreamweaver ja Illustrator. Lisäksi kursseja järjestetään mm. Wordpress- ja muiden ohjelmien käytöstä, sekä oman blogin ylläpidosta. Tarvittaessa voimme tarjota ATK-ajokortti-koulutusta sekä maksupalvelukoulutuksena Office-ohjelmistopaketin ohjelmien koulutusta.

Yritystalous

Kirjanpidon kursseja järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin. Kursseilla opiskellaan nykyaikaista käytännön kirjanpitoa sekä perehdytään kirjanpito-ohjelmaan, asunto-osakeyhtiön, yhdistyksen ja pienen yrityksen kirjanpitoon. Lisäksi käydään läpi eri yhtiömuotojen verotus ja arvonlisävero.

Avoimen yliopiston opinnot

Järjestämme avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa. Avoin yliopisto on kaikille avoin iästä tai koulutuksesta riippumatta. Se tarjoaa tilaisuuden yliopisto-opiskeluun tutustumiseen tai välivuoden hyödyntämiseen. Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi olla reitti tutkinto-opiskelijaksi.

Avoin yliopisto tarjoaa myös mahdollisuuden osaamisen vahvistamiseen tai sen päivittämiseen työelämän tarpeisiin. Avoimen yliopiston opinnoilla voit ylläpitää ammattitaitoasi tai päästä uuden uran alkuun. Opinnot suunnitellaan niin, että ne on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa.

Helsingin aikuisopiston monipuolisessa avoimen yliopiston opintojen tarjonnassa on useita perusopintokokonaisuuksia, kuten esimerkiksi kauppatieteiden sekä terveyden ja hyvinvoinnin alueelta. Opintoja on mahdollista suorittaa eri tavoin: lähiopetuksena, monimuoto-opintoina tai verkko-opintoina. Tarjoamme opintoneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisen tapaamisen muodossa.

Ajankohtaista

 • 1103213 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Akryylimaalauksen maistiaiskurssi

  Kurssimaksu: 35,00 €
  Opettaja: KuM, Taidemaalari Jonna Johansson
  Paikka: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,00    Kevätlukukausi: 22.5.2021 - 22.5.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varalle
 • 8301195

  Asahi taso 1

  Kurssimaksu: 79,00 €
  Opettaja: Airi Juvonen
  Paikka: Monitoimitila 508, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 8,00    Kevätlukukausi: 16.3.2021 - 20.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 3401033 Verkkokurssi

  Datasta näkemyksiä Power BI:llä - tekoälyvisuaaleja ja koneoppimisen mallien hyödyntämistä

  Kurssimaksu: 64,00 €
  Opettaja: Virpi Hotti
  Paikka: Verkko-opetus
  Tunteja: 8,00    Kevätlukukausi: 20.3.2021 - 20.3.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 1103215 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Drawing & Painting for Beginners / Intermediate level

  Kurssimaksu: 278,00 €
  Opettaja: TaM, Visual Artist Jane Huges
  Paikka: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 36,00    Kevätlukukausi: 12.4.2021 - 14.6.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 1101105

  Jazz Repertoire

  Kurssimaksu: 130,00 €
  Opettaja: Javier Sanchez Perez
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 15,96    Kevätlukukausi: 4.5.2021 - 8.6.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 8301137

  Jooga Pikku Huopalahdessa B

  Kurssimaksu: 119,00 €
  Opettaja: Sarvela Annika
  Paikka: TP Miilu, Korppaanmäentie 21 B 6, 00300 Helsinki
  Tunteja: 14,00    Kevätlukukausi: 18.3.2021 - 6.5.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 8301185 Uusi kurssi

  Kävelytekniikka: kuntoa ja hyvinvointia

  Kurssimaksu: 79,00 €
  Opettaja: Minna Harri
  Paikka: Toimipaikka avoin
  Tunteja: 8,00    Kevätlukukausi: 23.3.2021 - 27.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 15
  kurssilla on tilaa
 • 2105810

  Lahjakortti 50 €

  Kurssimaksu: 50,00 €
  Paikka: Toimipaikka avoin
  Syyslukukausi: 1.8.2020 - 31.12.2020
  Kevätlukukausi: 1.1.2021 - 30.6.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10.00
  Paikkoja: 1000
  kurssilla on tilaa
 • 1103219

  Maalauksen työpajakurssi - Päivämaalarit

  Kurssimaksu: 188,00 €
  Opettaja: FT, taidemaalari Päivi Eskelinen
  Paikka: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 6.4.2021 - 25.5.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 8401033 Verkkokurssi

  Meditaatio – verkkokurssi

  Kurssimaksu: 102,00 €
  Opettaja: Thi Thuy Linh Le
  Paikka: Verkko-opetus
  Tunteja: 12,00    Kevätlukukausi: 22.3.2021 - 3.5.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 16
  kurssilla on tilaa
 • 1104041

  Puutöiden kevät

  Kurssimaksu (ei sisällä materiaaleja): 270,00 €
  Opettaja: Esko Lovikka
  Paikka: Rudolf Steiner-koulu, Lehtikuusentie 6, 00270
  Tunteja: 36,00    Kevätlukukausi: 12.4.2021 - 7.6.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 8301190

  Venyttely

  Kurssimaksu: 59,00 €
  Opettaja: Kristiina Jokivuori
  Paikka: Liikunta 507, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 6,00    Kevätlukukausi: 19.4.2021 - 24.5.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa