Helsingin aikuisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Tervetuloa Helsingin aikuisopistoon, oppimisen ja hyvinvoinnin keskukseen, joka on yksi maan suurimmista yksityisistä kansalaisopistoista. Yli tuhannen kurssin monipuoliseen tarjontaamme kuuluu mm. kieliä, liikuntaa ja tanssia, kuvataiteita ja kädentaitoja, elämän- ja ihmissuhdetaitoja, digitaitoja sekä Finnish courses- ja avoimen yliopiston opintoja. 

Painetun kurssiohjelman voit noutaa toimistolta, opetuspaikoista, S-Market Tullinpuomin sisääntuloaulasta tai pääkaupunkiseudun kirjastoista. 

Kurssi-ilmoittautuminen

 • Tutustu kurssitarjontaan Kurssit-painikkeesta. Voit myös hakea kurssia tai opettajaa Hae-ruudussa. Saadaksesi tarkempaa tietoa kurssin sisällöstä valitse Lisätietoa. Ota tarvittaessa yhteys opintoneuvontaan
 • Jatka ilmoittautumiseen. Voit valita ostoskoriin useampia kursseja ja maksaa ne yhdellä kertaa.
 • Jos jäät varasijalle, älä maksa kurssia vielä, vaan odota vahvistusta kurssipaikasta toimistolta. Kurssipaikkoja vapautuu usein, joten varasijalle kannattaa jäädä.
 • Maksa kurssisi ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankissa tai toimistolla. Voit siirtää eräpäivää tarvittaessa ottamalla yhteyttä toimistoon. Lue lisää maksamisesta ja eduista.
 • Ilmoittautumisen päätteeksi saat vahvistuksen näytölle ja sähköpostiisi. 
 • Kurssille voit ilmoittautua myös toimistolla tai sähköpostitse toimisto@helao.fi, jolloin kurssi-ilmoittautumisesi astuu voimaan saatuasi vahvistusviestin toimistolta. Tarvitsemme sähköposti-ilmoittautumiseen seuraavat tiedot: nimi ja sukunimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite

Kurssin maksaminen

 • Kurssimaksu on maksettava ilmoittautumisen yhteydessä. Jos haluat sopia uuden eräpäivän, ole yhteydessä toimistoon. Kurssimaksu on maksettava viimeistään ennen kurssin alkua, ellei toimiston kanssa ole sovittu muuta.
 • Verkossa: oma verkkopankki, luottokortti sekä liikunnan ja taiteiden kurssien kohdalla Smartum-verkkomaksu, Eazybreak, MobilePay ja ePassin verkkomaksu. ePassilla voit maksaa myös soittamalla toimistoon. 
 • Toimistossa: pankkikortti, VISA, EuroCard, MasterCard, Visa Electron tai Maestro sekä Smartum, ePassi, Tyky-setelit ja Edenred-kortti. 
 • Kulttuuriedulla voit maksaa kaikkia muita kurssivalikoimamme kursseja paitsi kieli-, verkko- tai viini- ja ruokakursseja. Liikuntaedulla voit maksaa liikunnan ja tanssin kursseja.
 • Kulttuuri- ja liikuntaedulla maksettua kurssimaksua ei palauteta. Tämän vuoksi voit sopia toimiston kanssa, että maksat kurssin sitten, kun sen alkaminen on varmistunut.
 • Smartum-verkkopalvelussa voit maksaa Smartum Saldolla. Etsi haluamasi harrastepaikka käyttökohdehausta Smartumin sivulta. Valitse avoin maksu kohdasta ”Katso tarkemmat tiedot”. Syötä maksun tiedot ”Avoin maksu” -kenttään, ja maksa palvelu kirjautumisen jälkeen. Smartum lähettää sinulle maksutositteen sähköpostiisi. Lähetä kuitti sähköpostitse toimistoon toimisto@helao.fi
 • Sportti- ja Kulttuuripassilla voit maksaa verkkopalvelussa. Kirjaudu omilla tunnuksillasi verkkopalveluun. Valitse verkkomaksut. Seuraa ohjeita verkkomaksun suorittamiseksi. 
 • ePassilla voit maksaa soittamalla Helsingin aikuisopiston toimistoon. Anna matkapuhelinnumerosi, sillä sinut tunnistetaan sen perusteella. Kerro kurssin tiedot, jolle olet ilmoittautunut. Saat maksusta tekstiviestikuitin puhelimeesi.

Kurssin alkaminen

 • Opisto ei lähetä erillistä ilmoitusta ennen opetuksen alkua. Tarkista kurssin alkamis- ja päättymispäivä verkkosivuilta kurssin kohdalta tai painetusta esitteestä. 
 • Kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistolla osoitteessa Runeberginkatu 22-24, jos osoitetta ei ole kurssin kohdalla erikseen mainittu. Tarkista luokan numero sisääntuloaulan monitorista.
 • Jos sinulla on liikuntarajoite, ota yhteyttä vahtimestariin.
 • Opistolla ei ole vartioituja vaatteiden ja tavaroiden säilytystiloja eikä parkkipaikkoja opiskelijoille. Opistolla ei ole myöskään vakuutusta opiskelijoille.
 • Liikuntatiloissa on valmiina kurssilla tarvittavat välineet, mikäli kurssin esittelytekstissä ei ole muuta mainittu. Kaikissa liikuntapaikoissa on jumppa- tai jooga-alustat. 
 • Poissaolot liikunnan ja tanssin viikkotunneilta voit korvata opettajan ohjeiden mukaan, lue tarkemin.  
 • Yhden oppitunnin (t) pituus on 45 minuuttia. Oppitunteja ei järjestetä arkipyhinä.

Kurssi-ilmoittautumisen peruminen

Kurssi-ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kuitenkin joudut syystä tai toisesta peruuttamaan kurssisi, se onnistuu maksutta peruutusehtojen puitteissa ottamalla yhteyttä toimistoon sähköpostitse toimisto@helao.fi. Peruminen ei ole mahdollista puhelimitse. Peruutusehdot ovat seuraavat:

 • Kurssipaikan voi perua maksutta 7 päivää ennen kurssin alkua. Jos kurssimaksu on maksettu, summa palautetaan kokonaisuudessaan.
 • Opisto perii koko kurssimaksun, jos opiskelija peruuttaa kurssin alle 7 päivää ennen sen alkamista, tai jos et peru kurssia ja kurssipaikka jää käyttämättä.
 • Kurssimaksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle, jos opisto peruuttaa kurssin ennen sen alkamista. Kurssi toteutuu, mikäli osallistujaminimi on täyttynyt 5 arkipäivää ennen kurssin suunniteltua alkamispäivää.
 • Mikäli opisto joutuu keskeyttämään alkaneen lähiopetuksen jonkun ylivoimaisen esteen* vuoksi (esimerkiksi koronavirukseen liittyvä viranomaismääräys), kurssi jatkuu etäopetuksena. Jos etäopetus ei ole mahdollista, kurssi siirretään toiseen ajankohtaan tai keskeytetään kokonaan. Jos kurssi keskeytetään, opisto ei palauta kurssimaksua, vaan opiskelijalle myönnetään lahjakortti opistolle.

Palautamme peruutusehtojen mukaisen osuuden kurssimaksusta tilille saatuamme tilinumeron IBAN-muodossa. Perimme peruutusehtojen mukaisen osuuden kurssimaksusta, mikäli kurssia ei ole maksettu tai peruttu ehtojen mukaisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia.

Jos kurssi on maksettu käyttäen Smartumia, Tykyä tai Edenrediä, maksua ei voida palauttaa, mutta summan voi käyttää jonkin toisen kurssin maksamiseen. Jos kurssi on maksettu ePassilla, maksu voidaan palauttaa opiskelijan saldolle, mikäli peruutus tapahtuu saman kalenterivuoden aikana kuin maksu on suoritettu. Jos peruutus tapahtuu seuraavana vuonna, opiskelija voi siirtää maksun johonkin vastaavaan kurssiin.

Avoimen yliopiston peruutusehdot

Opintopaikan voi perua maksutta 14 päivää ennen opintojen alkua. Jos opintomaksu on maksettu, summa palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle. Opisto perii koko opintomaksun, jos peruutus tulee alle 14 päivää ennen opintojen alkamista, tai jos et peru opintoja ja jätät paikan käyttämättä. Huom! Liittojen jäsenet: Opisto perii täyden, alentamattoman, opintomaksun, jos peruutus tulee myöhässä tai jätät paikan käyttämättä. Opintomaksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle, jos opisto peruuttaa koulutuksen.

*) Kurssimaksujen palauttaminen ylivoimaisen esteen tilanteessa
Ylivoimainen este (force majeure) tarkoittaa sellaista osapuolelle ilmaantunutta yllättävää ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa, joka estää sopimuksenmukaisen suorituksen tekemisen. Ylivoimainen este on aina sen kohdanneelle sellainen tapahtuma, johon ei voi valmistautua. Ylivoimainen este voi olla esimerkiksi sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys. Koronatilanne voi aiheuttaa edellä kuvatun kaltaisen force majeure -tilanteen. Koronapandemian aikana kansalaisopisto noudattaa terveysviranomaisten sekä AVI:n ohjeistuksia lähiopetuksen järjestämisessä. Mikäli lähiopetuksen toteuttamiseen tulee rajoituksia viranomaistaholta, voidaan opetus siirtää etäopetukseksi rehtorin päätöksellä. Opetuskertoja voidaan myös siirtää toteutettavaksi myöhempänä ajankohtana. Mikäli kurssi jatkuu etäopetuksena tai lähiopetus toteutetaan myöhempänä ajankohtana, ei kurssimaksun palautuksille ole perusteita.

Yhteystiedot

Opistotalo: Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki

Tutustu muihin opetuspaikkoihin ympäri Helsinkiä.

Toimisto

(09) 41 500 300 | toimisto@helao.fi | www.helao.fi

Aukioloajat: ma-to 10-16, pe suljettu (poikkeusajat verkkosivuillamme helao.fi). 

Tiedote- ja markkinointiluvat

 1. Ilmoittautuessasi kurssille annat opistolle luvan lähettää tietoa kurssiasi koskevista asioista tekstiviestillä tai sähköpostitse. Postitamme sinulle opiston painetun syyslukukauden kurssiohjelman. 
 2. Jos annat tiedoteluvan, lähetämme sinulle opiston toimintaa koskevia tärkeitä tiedotteita sähköpostitse tai tekstiviestitse.
 3. Jos tilaat uutiskirjeen, lähetämme sinulle mm. ilmoittautumiseen, kurssitarjouksiin ja opiston tapahtumiin liittyviä uutiskirjeitä 4 kertaa vuodessa sähköpostitse.
 4. Voit perua tai muuttaa tiedote- tai markkinointilupia ottamalla yhteyttä toimistoomme.

MUUTA

Opiston säännöt

Tietosuojaseloste

Ajankohtaista

 • 210581

  Lahjakortti 50 €

  Kurssimaksu: 50,00 €
  Paikka: Toimipaikka avoin
  Syyslukukausi: 1.1.2019 - 31.12.2019
  Kevätlukukausi: 1.1.2020 - 30.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.8.2019 10:00
  Paikkoja: 1000
  kurssilla on tilaa
 • 1105210 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Afrikkalainen tanssi kesäkurssi

  Kurssimaksu: 40,00 €
  Opettaja: Annina Tuhkunen
  Paikka: Annankatu 29 B, sali 1, Annankatu 29 B, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,99    Kevätlukukausi: 4.6.2020 - 11.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 18.2.2020 10:00
  Paikkoja: 10
  kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varalle
 • 1105212 Kesäkurssi - Summer Course

  Latinomix kesäkurssi

  Kurssimaksu: 40,00 €
  Opettaja: Noora Meklin
  Paikka: Annankatu 29 B, sali 1, Annankatu 29 B, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,99    Kevätlukukausi: 1.6.2020 - 15.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 18.2.2020 10:00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 1105216 Kesäkurssi - Summer Course

  Nia® kesäkurssi (etänä)

  Kurssimaksu: 48,00 €
  Opettaja: Jennika Laari
  Paikka: Ohjattu verkko-opiskelu
  Tunteja: 6,00    Kevätlukukausi: 28.5.2020 - 11.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 18.4.2020 10:00
  Paikkoja: 16
  kurssilla on tilaa
 • 1201325

  Suomi 3 (etänä) / Finnish 3 (online)

  Kurssimaksu: 144,00 €
  Opettaja: KM Hanna Särkkä, MA (Educ.)
  Paikka: Ohjattu verkko-opiskelu
  Tunteja: 36,00    Kevätlukukausi: 18.6.2020 - 28.7.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 8.5.2020 10:00
  Paikkoja: 22
  kurssilla on tilaa
 • 1302030

  Kulttuurikävelyjä Kalliossa 1: Aki Kaurismäki itäisessä laitakaupungissa, osa 1

  Kurssimaksu: 14,00 €
  Opettaja: Juhani Styrman
  Paikka: Retkipäivä, ei opistolla
  Tunteja: 2,00    Kevätlukukausi: 3.6.2020 - 3.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 25.11.2019 10:00
  Paikkoja: 20
  kurssilla on tilaa
 • 3303041 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Impron kesäleiriviikonloppu

  Kurssimaksu: 98,00 €
  Opettaja: Reeta Annala
  Paikka: Annankatu 29 B, sali 1, Annankatu 29 B, 00100 Helsinki
  Kevätlukukausi: 5.6.2020 - 7.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 25.11.2019 10:00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 5102038 Viikonloppukurssi - Weekend course

  Metsäretki ja jooga

  Kurssimaksu: 28,00 €
  Opettaja: Anni Rainio
  Paikka: Retkipäivä, ei opistolla
  Tunteja: 4,00    Kevätlukukausi: 31.5.2020 - 31.5.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 25.11.2019 10:00
  Paikkoja: 9
  kurssilla on tilaa
 • 8301286 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Kuntonyrkkeily kesäkurssi

  Kurssimaksu: 40,00 €
  Opettaja: Kirsi Pynnönen
  Paikka: Annankatu 29 B, sali 1, Annankatu 29 B, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,99    Kevätlukukausi: 3.6.2020 - 17.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 25.11.2019 10:00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 8301292 Verkkokurssi

  Pilates kotona

  Kurssimaksu: 59,00 €
  Opettaja: Kira Riikonen
  Paikka: Ohjattu verkko-opiskelu
  Tunteja: 7,00    Kevätlukukausi: 18.5.2020 - 15.6.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 25.11.2019 10:00
  Paikkoja: 25
  kurssilla on tilaa