Helsingin aikuisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Helsingin aikuisopisto >>

Kurssi-ilmoittautuminen

 • Tutustu opiston kurssitarjontaan Kurssit-painikkeesta. Voit myös etsiä kursseja hakutoiminnolla kirjoittamalla hakukenttään kurssin tai opettajan nimen. Lisätietoa-painikkeesta löydät tarkempaa tietoa kurssin sisällöstä ja aikataulusta. Ota tarvittaessa yhteys opintoneuvontaan
 • Jatka ilmoittautumiseen. Voit valita ostoskoriin useampia kursseja ja maksaa kaikki yhdellä kertaa.
 • Jos jäät varasijalle, älä maksa kurssia vielä vaan odota vahvistusta kurssipaikasta toimistolta. Kurssipaikkoja vapautuu usein, joten varasijalle kannattaa ilmoittautua.
 • Maksa kurssisi ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankissa tai toimistolla. Voit siirtää eräpäivää tarvittaessa ottamalla yhteyttä toimistoon. 
 • Ilmoittautumisen päätteeksi saat vahvistuksen ja maksulinkin ilmoittautumisestasi sekä näytölle että sähköpostiisi. Maksulinkki on voimassa 14 päivää. Jos haluat muuttaa eräpäivää, ota yhteys toimisto@helao.fi. 
 • Kurssille voit ilmoittautua myös toimistolla tai sähköpostitse toimisto@helao.fi, jolloin kurssi-ilmoittautumisesi astuu voimaan saatuasi vahvistusviestin toimistolta. Tarvitsemme sähköposti-ilmoittautumiseen seuraavat tiedot: nimi ja sukunimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Kurssin maksaminen

 • Kurssimaksu on maksettava ilmoittautumisen yhteydessä tai viimeistään ennen kurssin alkua, ellei toimiston kanssa ole sovittu muuta. Jos haluat sopia uuden eräpäivän, ole yhteydessä toimistoon. 
 • Maksutavat verkossa: oma verkkopankki, luottokortti sekä liikunnan ja taiteiden kurssien kohdalla Smartum-verkkomaksu, Eazybreak, MobilePay ja ePassin verkkomaksu. ePassilla voit maksaa myös soittamalla toimistoon. 
 • Maksutavat toimistossa: pankkikortti, VISA, EuroCard, MasterCard, Visa Electron tai Maestro sekä Smartum, ePassi, Tyky-setelit ja Edenred-kortti. 
 • Smartum-verkkopalvelussa voit maksaa Smartum Saldolla. Etsi haluamasi harrastepaikka käyttökohdehausta Smartumin sivulta. Valitse avoin maksu kohdasta ”Katso tarkemmat tiedot”. Syötä maksun tiedot ”Avoin maksu” -kenttään, ja maksa palvelu kirjautumisen jälkeen. Smartum lähettää sinulle maksutositteen sähköpostiisi. Lähetä kuitti sähköpostitse toimistoon toimisto@helao.fi
 • Sportti- ja Kulttuuripassilla voit maksaa verkkopalvelussa. Kirjaudu omilla tunnuksillasi verkkopalveluun. Valitse verkkomaksut. Seuraa ohjeita verkkomaksun suorittamiseksi. 
 • ePassilla voit maksaa soittamalla Helsingin aikuisopiston toimistoon. Anna matkapuhelinnumerosi, sillä sinut tunnistetaan sen perusteella. Kerro kurssin tiedot, jolle olet ilmoittautunut. Saat maksusta tekstiviestikuitin puhelimeesi.

Liikunta- ja kulttuurietu

Liikuntaedulla voit maksaa liikunnan ja tanssin kursseja. Kulttuuriedulla voit maksaa kaikkia muita paitsi kieli-, viini- ja ruokakursseja. 

Kulttuuri- ja liikuntaedulla maksettua kurssimaksua ei palauteta. Tämän vuoksi voit sopia toimiston kanssa, että maksat kurssin sitten, kun sen alkaminen on varmistunut.

Alennukset 

Alennusta voi saada vain sellaisista opetushallituksen tukemista kursseista, joihin on erikseen lisätty OPH-merkintä. Alennusta myönnetään maahan muuttaneille (ei turvapaikanhakijoille), oppimisvaikeuksista kärsiville, työttömille, senioriväestölle (yli 63-vuotiaille) ja eläkeläisille. Alennusta ei myönnetä päätoimisessa työsuhteessa oleville.

Lue lisää maksamisesta ja eduista.

Ilmoittautumisen peruminen

Ilmoittautumisen voi perua sähköpostitse toimisto@helao.fi tai toimistolla. Opisto voi palauttaa kurssimaksun opiskelijalle seuraavilla ehdoilla: 

 • Jos opiskelija peruu ilmoittautumisensa 7 päivää ennen kurssin alkamista, opisto palauttaa kurssimaksun opiskelijalle. 
 • Jos opiskelija peruu ilmoittautumisensa 7 päivää ennen kurssin alkamista ja on maksanut kurssin käyttäen Smartumia, Tykyä tai Edenrediä, opisto ei palauta kurssimaksua opiskelijalle. Summan voi kuitenkin käyttää jonkin toisen kurssin maksamiseen. Jos kurssi on maksettu ePassilla, maksu voidaan palauttaa opiskelijan saldolle, mikäli peruutus tapahtuu saman kalenterivuoden aikana kuin maksu on suoritettu. Jos peruutus tapahtuu seuraavana vuonna, opiskelija voi siirtää maksun johonkin vastaavaan kurssiin. 
 • Jos opiskelija peruu ilmoittautumisensa alle 7 päivää ennen kurssin alkamista tai jos kurssipaikka jää käyttämättä, opisto perii koko kurssimaksun. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia. 
 • Jos opisto peruu kurssin ennen sen alkamista, opisto palauttaa kurssimaksun opiskelijalle. Kurssi toteutuu, mikäli osallistujaminimi on täyttynyt 2 arkipäivää ennen kurssin suunniteltua alkamispäivää.
 • Jos opisto joutuu keskeyttämään alkaneen lähiopetuksen ylivoimaisen esteen* vuoksi, kurssi jatkuu etäopetuksena. Jos etäopetus ei ole mahdollista, kurssi siirretään toiseen ajankohtaan tai keskeytetään kokonaan. Jos kurssi keskeytetään, opisto ei palauta kurssimaksua, vaan opiskelija voi käyttää kurssimaksun johonkin toiseen kurssiin. 
 • Jos opiskelija keskeyttää kurssin, opisto ei palauta kurssimaksua.

*) Ylivoimainen este (force majeure) tarkoittaa sellaista osapuolelle ilmaantunutta yllättävää ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa, joka estää sopimuksenmukaisen suorituksen tekemisen. Ylivoimainen este on aina sen kohdanneelle sellainen tapahtuma, johon ei voi valmistautua. Ylivoimainen este voi olla esimerkiksi sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys. Koronatilanne voi aiheuttaa edellä kuvatun kaltaisen force majeure -tilanteen. Koronapandemian aikana kansalaisopisto noudattaa terveysviranomaisten sekä AVI:n ohjeistuksia lähiopetuksen järjestämisessä.

Avoimen yliopiston opintojen ilmoittautumisen peruminen

 • Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisen voi perua sähköpostitse toimisto@helao.fi tai toimistolla. Peruminen ei ole mahdollista puhelimitse. 
 • Jos opiskelija peruu ilmoittautumisensa 14 päivää ennen opintojen alkamista, maksettu opintomaksu palautetaan kokonaisuudessaan. 
 • Jos opiskelija peruu ilmoittautumisensa alle 14 päivää ennen opintojen alkamista tai jos opintopaikka jää käyttämättä, opisto perii koko kurssimaksun. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia. 
 • Huom! Liittojen jäsenet: Jos peruutus tulee myöhässä tai opintopaikka jää käyttämättä, opisto  106 perii täyden opintomaksun. 
 • Jos opisto peruuttaa kurssin ennen sen alkamista, maksettu opintomaksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle.

Tiedote- ja markkinointiluvat

 • Ilmoittautuessasi kurssille annat opistolle luvan lähettää tietoa kurssiasi koskevista asioista tekstiviestillä tai sähköpostitse. Postitamme sinulle opiston painetun syyslukukauden kurssiohjelman. 
 • Jos tilaat uutiskirjeen, lähetämme sinulle mm. ilmoittautumiseen, kurssitarjouksiin ja opiston tapahtumiin liittyviä uutiskirjeitä sähköpostitse. Voit perua milloin vain.

Hyvä tietää

Kurssitiedot voivat muuttua, joten tarkista ajankohtaiset tiedot verkkosivuiltamme.

Kurssit järjestetään Helsingin aikuisopiston opistotalolla osoitteessa Runeberginkatu 22-24, jos muuta osoitetta ei ole kurssin kohdalla erikseen mainittu.

Oppitunnin pituus on 45 minuuttia. 

Oppitunteja ei pääsääntöisesti järjestetä pyhinä. 

Opistolla ei ole vakuutusta opiskelijoille. 

Opisto ei vastaa opiskelijoiden omaisuudesta eikä tarjoa vartioituja säilytystiloja. 

Tarvikkeet eivät sisälly kurssimaksuun. Voit ostaa materiaaleja opettajalta. 

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi. Monilla kursseilla opettajat voivat opettaa myös englanniksi tai jollakin muulla kielellä. Voit kysyä opintoneuvonnasta, mitä kieltä kurssilla käytetään. 

Voit pyytää todistuksen toimistosta, kun kurssi on päättynyt. 

Tutustu opiston sääntöihin. 

Tutustu opistotalon esteettömyystietoihin.

Liikunta- ja tanssikurssit 

Osalle lähiopetuskursseja voit osallistua myös kotoa käsin etäyhteyden kautta helppokäyttöisen Zoom-sovelluksen avulla. Etäyhteys muodostuu opettajan sähköpostiisi lähettämän Zoom-linkin kautta. 

Liikuntatiloissa on valmiina kurssilla tarvittavat välineet, mikäli kurssin esittelytekstissä ei ole muuta mainittu. Ota mukaasi oma puhdas pyyheliina jumppa-alustan suojaksi. 

Voit korvata poissaolot liikunnan ja tanssin pitkiltä viikkotunneilta. Sovi korvauksesta aina ennakolta oman opettajasi kanssa. Lue lisää www.helao.fi/liikunnan-ja-tanssin-info. 

Kielikurssit

Katso tarkemmat taitotasomäärittelyt: Yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikko (EU) 

Oppikirja kannattaa hankkia heti ensimmäisen opetuskerran jälkeen, koska ulkomaisten kustantajien kirjojen tilaus saattaa kestää verkkokauppojen kautta 1–2 viikkoa ja kirjakaupan kautta jopa 5 viikkoa. 

Työnantajan verovapaa etu

Voit maksaa kielikursseja työnantajasi myöntämällä verovapaalla edulla. Lue lisää www.helao.fi/opiskelu/maksaminen. 

Verkkokurssit 

Oppimisalustana käytetään Moodlea (http:// moodle.helao.fi) tai Zoomia. Saat käyttäjätunnuksen ja salasanan sähköpostilla ennen kurssin alkua. Verkkokurssit edellyttävät tietotekniikan perustaitoja. 

Tilin asennus ja tunnuksen luominen 

Asenna tili tai luo omat tunnukset ennen kurssin alkamista, mikäli näin mainitaan kurssisi edellytyksissä.

• POWER BI: Microsoft-tilin asennus  Power BI Desktopin asennus

• ADOBE: Adoben uusi oppilaitosten lisenssisopimus edellyttää kurssille osallistujalta oman Adobe ID -tunnuksen. Adoben Creative Cloud -ohjelmistojen lisenssit aktivoidaan opiston tietokoneella kirjautumalla tunnuksella Creative Cloudiin. Luo tunnus Adoben sivustolla

Opiskellaan turvallisesti 

Järjestämme opetusta opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen mukaisesti. Noudatamme mm. turvaväleihin ja kasvomaskeihin liittyvää ohjeistusta ja ylläpidämme tehostettuja siivoustoimia. 

Yhteystiedot

Opistotalo: Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki

Tutustu muihin opetuspaikkoihin ympäri Helsinkiä.

Toimisto

(09) 41 500 300 | toimisto@helao.fi | www.helao.fi

Aukioloajat: ma-to 10-16, pe suljettu (poikkeusajat verkkosivuillamme helao.fi). 

Muuta

Tietosuojaseloste

Ajankohtaista

 • 1101102 Uusi kurssi

  Aikuisten bändikurssi - alkeet

  Kurssimaksu: 120,00 €
  Opettaja: Timo Rantama
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 12,00    Kevätlukukausi: 1.2.2021 - 26.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 1101105

  Jazz Repertoire

  Kurssimaksu: 130,00 €
  Opettaja: Javier Sanchez Perez
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 16,00    Kevätlukukausi: 2.2.2021 - 20.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 1103213 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Akryylimaalauksen maistiaiskurssi

  Kurssimaksu: 35,00 €
  Opettaja: KuM, Taidemaalari Jonna Johansson
  Paikka: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,00    Kevätlukukausi: 6.3.2021 - 6.3.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varalle
 • 1103215 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Drawing & Painting for Beginners / Intermediate level

  Kurssimaksu: 278,00 €
  Opettaja: TaM, Visual Artist Jane Huges
  Paikka: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 36,00    Kevätlukukausi: 1.2.2021 - 29.3.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 1103219

  Maalauksen työpajakurssi - Päivämaalarit

  Kurssimaksu: 278,00 €
  Opettaja: FT, taidemaalari Päivi Eskelinen
  Paikka: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 36,00    Kevätlukukausi: 2.2.2021 - 20.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 1104025 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Opi ompelemaan A – ompelun peruskurssi

  Kurssimaksu: 140,00 €
  Opettaja: Marjo Hanhisalo ja Erna Strang
  Paikka: Kädentaidot 510, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 18,00    Kevätlukukausi: 1.2.2021 - 17.2.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 1104041

  Puutöiden kevät

  Kurssimaksu (ei sisällä materiaaleja): 270,00 €
  Opettaja: Esko Lovikka
  Paikka: Rudolf Steiner-koulu, Lehtikuusentie 6, 00270
  Tunteja: 36,00    Kevätlukukausi: 1.2.2021 - 12.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 1290009

  Arabia 3

  Kurssimaksu: 123,00 €
  Opettaja: FM Tuija Rinne
  Paikka: Ohjattu verkko-opiskelu
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 12.1.2021 - 6.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 16
  kurssilla on tilaa
 • 1298902

  Persian alkeiden jatko

  Kurssimaksu: 123,00 €
  Opettaja: FM Sepehr Fatemi
  Paikka: Ohjattu verkko-opiskelu
  Tunteja: 24,00    Kevätlukukausi: 11.1.2021 - 12.4.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 18
  kurssilla on tilaa
 • 2105810

  Lahjakortti 50 €

  Kurssimaksu: 50,00 €
  Paikka: Toimipaikka avoin
  Syyslukukausi: 1.8.2020 - 31.12.2020
  Kevätlukukausi: 1.1.2021 - 30.6.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10.00
  Paikkoja: 1000
  kurssilla on tilaa
 • 3303041

  Impron alkeet talvikurssi

  Kurssimaksu: 98,00 €
  Opettaja: AMK Annala Reeta
  Paikka: Monitoimitila 521, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 12,00    Kevätlukukausi: 22.2.2021 - 25.2.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 30.11.2020 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa