Åbo svenska arbetarinstitut

Kielet Haku
På svenska In English

320390 ATT BLI FÖRÄLDER, en förberedelse inför förlossning och föräldraskap

Kursen riktar sig främst till alla som väntar sitt första barn och lämpar sig bäst för dem som har beräknad tid för födsel i april-augusti 2020. Kursen erbjuder en möjlighet att träffa andra i samma livssituation och diskutera och förbereda sig inför föräldraskapet. Vi samtalar om graviditet, förlossning, föräldraskap, babyvård, relationer samt vad en liten baby och dess förälder/föräldrar behöver för att må bra. Kursen består av sex träffar under graviditeten och en träff då alla i gruppen fått sin baby. Meddela gärna om du deltar ensam eller tillsammans med en partner. Observera att båda anmäler sig separat. Kursen är ett samarbete mellan Arbis, Folkhälsan och Åbo svenska församling.  Som kursledare fungerar Lisa Holm Rinne, barnmorska på ÅUCS och amningssakkunnig; Liisa Jungar, sakkunnig i föräldraskap och hälsa på Folkhälsan i Åboland; Maria Wikstedt, präst i Åbo svenska församling och Jånna Koivunen, barnledare i Åbo svenska församling. Under träffarna bjuds det på fika och ett lätt kvällsmål.

Träff 1 - Graviditet: Under nio månaders tid gör både barnet och de blivande föräldrarna sig redo för att mötas. Vi diskuterar de fysiska och psykiska förändringarna som sker under graviditeten och funderar tillsammans på vad som krävs av oss som blivande föräldrar och vad vi förväntar oss av förlossningen och föräldraskapet.  Vi funderar även kring hur stress påverkar oss och vår vardag. 

Träff 2 - Förlossningen: Vad kan vara bra att veta inför förlossningen? Vad kan den födande förvänta sig för olika skeenden under förlossningens gång? Vad kan partnern eller stödpersonen konkret göra för att stöda den födande? Ni får tips på hur man kan förbereda sig både praktiskt och mentalt. Vi packar även BB-väskan med diverse nyttiga saker och funderar på hur man vet när det är dags att bege sig till sjukhuset. 

Träff 3 och 4 - Tiden efter förlossningen: Temat är spädbarnsskötsel, amningens betydelse och de vanligaste utmaningarna, baby blues, vilken utrustning som kan vara bra att ha och mycket annat som hör babyvardagen till. Vi diskuterar även den fysiska och psykiska återhämtningen efter förlossningen. 

Träff 5 - Att bli förälder och att vårda parrelationen: Hur förändras man när man blir förälder och hur tar man hand om sig själv i denna förändring? Hur förändras parrelationen när man får barn och hur tar man hand om parrelationen då? Dessa frågor och fler funderar vi på under denna kursträff. 

Träff 6 - Dop och namngivning: Vad kan vara bra att tänka på då man vill fira babyns ankomst och ordna med fest, hemma eller i kyrkan? Vi diskuterar och utbyter tankar och idéer. 

Träff 7 - Efterträff: Vi träffas på nytt då alla hunnit bli föräldrar. Tidpunkten för träffen bestäms under kursens gång. 


Opettaja: Flera lärare

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 16, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: 4 vån. Rum 405, Kaskisgatan 5, 20700 Åbo

Päivä ja kello: To: 18.00 - 20.15

Kevätlukukausi: 27.2.2020 - 2.4.2020 (16 oppituntia)

Kurssimaksu: 27,00 €

Ilmoittautuminen alkaa: 11.12.2019 18:00

Ilmoittaudu viimeistään: 19.2.2020 23:59

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit